flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся навчальний семінар з питань захисту прав мігрантів та біженців.

17 червня 2014, 10:20

16 червня 2014 року Вищим адміністративним судом України спільно з регіональним представництвом Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців в Білорусі, Молдові та Україні в м. Ужгороді проведено семінар для суддів Львівського апеляційного адміністративного суду та Закарпатського окружного адміністративного суду, а також суддів Мукачівського та Ужгородського міськрайонних судів Закарпатської області, що спеціалізуються на розгляді спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення іноземця чи особи без громадянства з України та спорів, пов’язаних з перебуванням іноземця та особи без громадянства в Україні. Від Закарпатського окружного адміністративного суду участь у семінарі прийняли голова суду – Шешня О.М., заступник голови суду Рейті С.І., судді Гаврилко С.Є., Скраль Т.В., Ващилін Р.О., Дору Ю.Ю., Микуляк П.П.

Метою семінару було ознайомлення суддів з останніми змінами в законодавстві України у сфері міграції, практикою розгляду спорів щодо статусу біженця та особи, яка потребує додаткового захисту, тимчасово переміщених осіб, примусового видворення з України іноземців та осіб без громадянства, що шукають міжнародного захисту, а також нещодавніми рішеннями Європейського суду з прав людини у справах, пов’язаних з наданням притулку.

З вступним словом до учасників семінару виступив Тухан Едієв, програмний директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини. Про міжнародні та європейські стандарти в сфері міграції та надання притулку, їх застосування в правовій системі України розповів Дмитро Плечко – радник з правових питань РП УВКБ ООН. Тухан Едієв проаналізував доступ до процедури отримання міжнародного захисту в Україні та  досвід щодо примусового видворення шукачів міжнародного захисту, осіб без громадянства, дітей без супроводу та уразливих категорій мігрантів. Дмитро Плечко детально зупинився на особливостях розгляду справ щодо статусу біженця та додаткового захисту і ситуації в регіоні щодо внутрішнього переміщення осіб в Україні. Олександр Лучінець, юрист «Регіон Карпат» NEEKA розповів про виклики в роботі з шукачами міжнародного захисту в Закарпатській області.

По закінченню дискусій учасники семінару переглянули документальний фільм «Чужинці: сомалійці у дорозі».