flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду прийняв участь в ХІІ позачерговому з’їзді суддів України.

29 вересня 2014, 15:46

 Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду прийняв участь в ХІІ позачерговому з’їзді суддів України.

       25-26 вересня 2014 року суддя Закарпатського окружного адміністративного суду С.Є.Гаврилко прийняв участь в  ХІІ позачерговому з’їзді суддів України.

       Відкрив з’їзд суддів Президент України Петро Порошенко. У своєму виступі Президент підкреслив, що сьогодні він презентує програму реформ «Стратегія-2020», яка передбачає реалізацію 60 реформ, серед яких визначне місце займає судова реформа. «Я покладаюся на вас, що нам з вами разом з громадськістю, з новообраним Парламентом за повної моєї підтримки як Президента вдасться провести нову судову реформу, яка зробить ключове – відновить довіру людей до суддів, зробить так, що навіть сторона, яка програла у судовому процесі, вийде із залу задоволеною справедливістю», — сказав Президент.

       Глава держави підкреслив, що створення судової системи, яка відповідає європейським стандартам, є його «обов'язковим пріоритетом». Він наголосив, що проведення судової реформи є одним із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Перше, з чого починається будь-яка розмова, на будь якому рівні, — судова реформа, — сказав Президент. — Перше, з чого ми маємо почати, — антикорупційні кроки. І ми маємо покладатися на чесні і неупереджені суди».

       Глава держави наголосив на важливості реалізації принципу незалежності суддів. За словами Президента, є неприпустимим, що Україна має таку велику кількість позовів у Європейському суді з прав людини. Президент закликав з’їзд суддів прискорити завершення формування Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

       Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, виступаючи перед делегатами з'їзду, зазначив, що основним завданням органів суддівського самоврядування є гарантування незалежності судів і суддів. Однак він зауважив, що для цього у таких органів відсутній інструментарій. За словами Ярослава Романюка, настав час суддівському співтовариству взяти участь у розробці пропозицій до судової реформи, про необхідність проведення якої йдеться в перехідних положеннях закону про очищення влади, нещодавно підписаному Головою Верховної Ради України Олександром Турчиновим. Також, за словами очільника Верховного Суду України, судді повинні наполягати на тому, щоб рішення органів суддівського самоврядування, що стосуються гарантій незалежності, були прописані в законі і стали предметом для обов'язкового розгляду та реагування органами, яким вони адресовані.

       Також у своєму виступі Ярослав Романюк звернув увагу на необхідність внесення змін до законодавства в питанні формування бюджету судової влади. На його думку, органи суддівського самоврядування повинні грати ключову роль в цьому процесі. «У законі має бути закріплена норма, яка відсторонить КМУ від процесу формування бюджету судової влади. І Уряд може бути лише опонентом при розгляді такого бюджету в залі парламенту», - додав Голова ВСУ.

       В контексті обговорення питання незалежності суддів та відновлення довіри до судової влади суддя Львівського окружного адміністративного суду Володимир Кравчук зазначив, що судова влада повинна стати більш відкритою, зокрема, представляти публічно свою позицію у відповідь на заяви в пресі, які носять негативний характер. Також Володимир Кравчук підняв питання, яким чином суддя має реагувати на тиск.

       Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своєму виступі відзначив, що по тому, як здійснюється правосуддя, складається думка про державу.  Попри суперечливу думку про нещодавно підписаний Закон України «Про очищення влади», - відзначив Микола Оніщук, - це вперше в історії діяльності судів політичні інституції відмовилися від втручання в цей процес. Ректор НСШУ наголосив на важливості того, аби Вища рада юстиції та Вища кваліфікаційна комісія суддів України складалася здебільшого з суддів,  адже це, на його думку, ефективно вплине на здійснення правосуддя в державі. За його словами, сьогодні триває активний процес реформування судової системи, зокрема, готується новий закон про судоустрій, де змінюються поняття дисциплінарної відповідальності, збільшується кількість дисциплінарних проступків, інше. Нарешті українське правосуддя змінюється, а також змінюються і підходи до навчального процесу суддів та питань їх перепідготовки, - додав Микола Оніщук. Національна школа суддів України, за словами її ректора, має займатися тим, щоб суддя, який хоче підвищувати якість своєї роботи і бути сучасним, мав таку можливість. Микола Оніщук запросив суддів до співпраці в якості викладачів та тренерів та до підготовки кандидатів на посаду судді вперше.

       Оскільки, відповідно до законодавства України, незалежність судді забезпечується: особливим порядком його призначення; … окремим порядком фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів, установленим законом; належним матеріальним та соціальним забезпеченням судді, іншим, - то делегатами вирішено заслухати Голову Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка з питання щодо стану фінансування судової системи України та бюджетних призначень на 2015 рік.

       Очільник ДСА України ознайомив делегатів та гостей з’їзду з економічною стороною діяльності судової системи України.

       Зокрема, Зеновій Холодюк наголосив, що головною проблемою і досі залишається оплата праці апарату суду. Збільшення фонду оплати праці судів загальної юрисдикції почалося з серпня поточного року, всього за два місяці цей фонд було збільшено на 130,3 млн гривень.

       Закриваючи з’їзд, голова Ради суддів України Валентина Сімоненко подякувала делегатам за активну позицію та плідну роботу. Також привітала новообраних членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

       Валентина Сімоненко звернула увагу делегатів та гостей з’їзду на те, що обрана на попередньому етапі ХІІ позачергового з’їзду суддів України Рада суддів України працює відкрито та прозоро, є надзвичайно активною та відображає свою діяльність на своєму веб-сайті веб-порталу «Судова влада України».  Також створено Прес-центр судової влади, який супроводжував роботу з’їзду та працює над висвітленням діяльності судової  влади та Ради суддів України.