flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Обов'язок доказування права на відстрочку від мобілізації покладається саме на призовника

10 лютого 2023, 12:01

Закарпатський окружний адміністративний суд  відмовив позивачу  у  задоволенні позову до Берегівського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про визнання дій протиправними у зв’язку з його - батька трьох неповнолітніх дітей, призовом на військову службу по мобілізації.

Також заявник вважав, що медичний огляд військово-лікарською комісією був проведений поверхнево, всі його зауваження щодо наявності захворювань були проігноровані, а його було визнано придатним до військової служби.

Суд зазначив, що наявність на утриманні особи трьох неповнолітніх дітей є безумовною підставою для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Розглядаючи справу, суд з’ясував, що заявник в усній формі повідомив працівників районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки  про наявність на його утриманні трьох дітей, проте будь-яких доказів цього для відстрочки від призову на військову службу не надавав.

 Рапорт на звільнення з військової служби у зв’язку з перебуванням на його утриманні трьох неповнолітніх дітей він подав майже через два місяці після наказу про призначення та зарахування до списків особового складу військової частини на посаду стрільця.

Щодо поверхневого, на думку позивача, медичного огляду,  суд встановив, що за результатами медичного огляду військово-лікарська комісія визнала позивача здоровим та придатним до військової служби. Жодних зауважень щодо ступеня своєї придатності військовозобов’язаний не висловлював, будь-яких рапортів щодо проведення повторного медичного огляду на наявні хронічні захворювання не подавав, а відтак позивач погодився з висновками військово-лікарської комісії.

Зважаючи на зазначене, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову.

 З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №260/2826/22.