flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Іноземцю заборонили в’їзд до України за несплату адмінштрафу

11 серпня 2023, 10:30

Закарпатський окружний адміністративний суд відмовив громадянину іноземної держави у задоволенні адміністративного позову про визнання протиправними дій Управління патрульної поліції в Закарпатській області Департаменту патрульної поліції щодо подання обґрунтованого звернення Про прийняття рішення щодо заборони в'їзду на територію України та визнання протиправним і скасування рішення Головного управління Державної міграційної служби України у Закарпатській області про заборону в'їзду в Україну позивачу строком на 3 роки.

Суд встановив, що 23.07.2022 року  позивача притягнуто до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 122 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушник на місці винесення постанови отримав її копію, про що свідчить його підпис, і  мав сплатити штраф у розмірі 340,00 грн. не пізніш як через п'ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу.

Постанову позивач не оскаржив, і,  відповідно, вона вступила в законну силу.

У зв’язку із несплатою іноземцем - порушником правил дорожнього руху у зазначений термін штрафу Управління патрульної поліції в Закарпатській області направило до ГУ ДМС у Закарпатській області обґрунтоване звернення, результатом розгляду якого є рішення про заборону позивачу в'їзду в Україну строком на 3 роки.

Суд зазначив, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

Суд дійшов висновку, що подання обґрунтованого звернення Про прийняття рішення щодо заборони в’їзду на територію України в частині заборони в’їзду позивачу та рішення ГУ ДМС в Закарпатській області про заборону в'їзду в Україну позивачу приймались з урахуванням та дослідженням всіх обставин, є правомірними, відповідають нормам чинного законодавства та не підлягають скасуванню.

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за №260/687/23.