flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна науково-практична конференція “Захист прав людини в адміністративному судочинстві: сучасний стан і перспективи розвитку в Україні”

06 жовтня 2015, 16:52

       Голова суду Шешеня О.М. прийняв участь у дводенній Міжнародній науково-практичній конференції “Захист прав людини в адміністративному судочинстві: сучасний стан і перспективи розвитку в Україні”, присвячена десятій річниці започаткування процесуальної діяльності адміністративних судів України, який відбувся 1-2 жовтня в м. Київ.

       Захід організовано Вищим адміністративним судом України за підтримки Координатора проектів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) в Україні (проект “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”), Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та Німецького фонду міжнародного правового співробітництва.

       У конференції взяли участь судді, науковці, практикуючі правники у різних галузях захисту прав людини, міжнародні експерти та інші спеціалісти з питань адміністративного права і процесу.

       За словами Голови Вищого адміністративного суду України Олександра Нечитайла, ідея запровадження адміністративного судочинства в Україні торувала шлях до свого втілення довгих тринадцять років: від схвалення Концепції судово-правової реформи до набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства України, який був визнаний експертами не лише як необхідний, але й прогресивний законодавчий акт. Він засвідчив реальність намірів української держави втілювати в життя принцип верховенства права, діяти прозоро та неупереджено в інтересах кожного пересічного громадянина.

       Голова ВАСУ також нагадав, що нині система адміністративних судів складається з Вищого адміністративного суду України, 9 апеляційних та 27 окружних адміністративних судів. Судочинство наразі здійснює 1031 суддя.

       Олександр Нечитайло звернув увагу на такі статистичні дані: «За 10 років місцевими адміністративними судами розглянуто понад 9 мільйонів справ і матеріалів, апеляційними адміністративними судами – понад 4 мільйони справ і матеріалів, ВАСУ – близько 500 тисяч».

       За його словами, постійний аналіз статистичних показників свідчить, що навантаження на суддів адміністративних судів стабільно високе. Найчастіше до адміністративних судів звертаються громадяни щодо вирішення соціальних спорів, а це свідчить про певні негативні чинники у цій сфері публічно-правових відносин.

       Олександр Нечитайло підкреслив, що в сучасних умовах активізації євроінтеграційного процесу постала потреба у реформуванні судової системи і судочинства та внесення відповідних змін до чинного законодавства.

       Змін потребують, передусім, конституційні положення щодо порядку утворення, реорганізації та ліквідації судів, визначення їх мережі.

       «Ми переконані, – сказав він, – що перший крок на шляху до підвищення ефективності адміністративного судочинства в Україні – конституційно закріпити статус адміністративних судів. Це буде гарантією незалежності адміністративних судів від інших гілок влади та суб’єктів політичних відносин».

       Очільник ВАСУ зазначив, що ефективність судочинства значною мірою залежить від якості законодавства. І якщо адміністративно-процесуальне законодавство кодифіковане, то адміністративно-процедурне – і надалі залишається несистематизованим. Робота над Адміністративно-процедурним кодексом України, який має стати основою для правомірної управлінської діяльності, триває майже 15 років.