flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді адмінсудів обговорили практику розгляду виборчих спорів в контексті підготовки до виборів в об'єднаних громадах

29 лютого 2016, 12:08
     25-26 лютого у м. Львові відбувся дводенний семінар для голів адміністративних судів України щодо забезпечення судового захисту прав учасників виборчого процесу та належного розгляду судами у встановлені законодавством строки справ щодо спорів, пов’язаних із виборами. Подія відбулася у контексті підготовки судів до розгляду виборчих спорів під час  виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів, які відбудуться 27 березня 2016 року.

     З вітальним словом до учасників семінару звернулися голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло  та заступник Голови Вищого адміністративного суду України Михайло Смокович, голова Львівського апеляційного адміністративного суду Сергій Богаченко.

     Зокрема голова ЛААС С.Богаченко наголосив, що адміністративні суди  мають великий досвід розгляду виборчих справ, але у зв’язку з тим, що у стані реформ перебуває не лише судова система, а й інші органи влади, судді мають також обов’язок щоразу осучаснювати свої знання, цікавитися останніми політичними подіями в державі і не залишатися осторонь суспільних процесів. Він зауважив, що спілкування з колегами, обговорення практики і досвіду є дуже корисним, не лише з професійної точки зору, а й з огляду на особистісне зростання і вдосконалення суддів. У зв’язку з цим він відзначив різноманіття тематики семінару, що включала також питання суддівської етики, розвиток лідерських навичок в організації роботи суду, що на дамку судді С. Богаченка свідчить, що судова система і судді поступово усвідомлюють свою роль у суспільстві як однієї з незалежних гілок влади, працюють над собою, прагнуть відкритості і очищення своїх рядів, позитивно сприймають необхідність реформування системи як запоруки довіри до судової влади. 

     Під час виступу увагу учасників семінару було зосереджено на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду та вирішення справ пов’язаних з виборчим процесом, а також про наявність випадків неоднакового застосування адміністративними судами законодавства для забезпечення єдиної судової практики.

     Учасники заслухали доповідь експерта з питань виборчого права Кальченка Сергія Володимировича та обговорити основні аспекти практичного застосування законодавства під час розгляду відповідних судових справ.

     Також в рамках семінару учасники заслухали доповідь судді Вищого адміністративного суду України Тетяни Чумаченко на тему: «Суддівська етика. Конфлікт інтересів»

     Своїми дослідженнями, щодо ролі лідерських навичок в організації роботи суду, з учасниками семінару поділилась Кальбус Олена Владиславівна - ведучий спеціаліст по соціальній роботі Західноукраїнського центру «Жіночі перспективи».

     Актуальним предметом обговорення на семінарі були проблемні питання, що виникають при розгляді справ щодо визначення розміру заробітної плати працівників апарату судів. Зокрема, у своїй доповіді Перепелюк Володимир Григорович - науковий консультант відділу узагальнення судової практики Вищого адміністративного суду України, надав оцінку практиці застосування адміністративними судами положень Закону України від 07 липня 2010 року № 2453-VI «Про судоустрій і статус суддів» у спорах щодо визначення розміру заробітної плати працівників апарату судів. Учасниками семінару було досліджено основні аспекти практичного застосування законодавства під час розгляду відповідних судових справ.

     На завершення семінару з доповіддю про проблемні питання розгляду адміністративних спорів виступив Смокович Михайло Іванович - заступник Голови Вищого адміністративного суду України. Своїм виступом він підбив підсумки результатів якості роботи адміністративних судів в цілому та звернув увагу на окремі моменти, що були предметом обговорення на даному семінарі. Також заступник Голови Вищого адміністративного суду України висловив свої міркування щодо форм надання методичної допомоги адміністративним судам як способу покращення і вдосконалення роботи судів.

     Джерело: http://apladm.lv.court.gov.ua/sud9104/248643