flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася Міжнародна конференція.

09 вересня 2016, 14:38

      6 вересня 2016 року Вищим адміністративним судом України спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація адміністративних суддів», Громадською організацією «Асоціація податкових радників», Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація адвокатів України» та платформою Taxlink проведено Міжнародну конференцію «Адміністративна юстиція в Україні: досягнення та перспективи».

Участь у заході взяли судді адміністративних судів України, Німеччини та Австрії, очільники та представники керівництва Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,  Вищої ради юстиції,  Національної школи суддів України , науковці та експерти-практики.

 

В ході заходу учасниками обговорено судову реформу та питання Адміністративної юстиції в Україні.

 

В.о. голови ВАСУ Смовкович М.І. вказав, що за одинадцять років місцевими адміністративними судами розглянуто майже 10 млн. справ і матеріалів, апеляційними адміністративними судами – понад 4 млн. 300 тисяч, ВАСУ – майже 580 тисяч. Найчастіше до адміністративних судів звертаються громадяни щодо розв’язання соціальних спорів, що свідчить про певні негативні чинники у цій сфері публічно-правових відносин.

 

 Президент громадської організації «Асоціація адміністративних суддів» Олександр Пасенюк відзначив, що реформа судової системи триває вже 25 років, і політики, на жаль, весь цей час намагаються вносити зміни до законодавства без участі представників судової влади. Крім того, відбувається надмірне захоплення залученням громадськості до формування суддівського корпусу. Отже, саму ідею громадського моніторингу судів Олександр Пасенюк оцінює як позитивну. Цю ідею взято з зарубіжної практики, хоча для України вона нова. У той же час була надія, що громадський контроль судів стане цивілізованим явищем, але в наших реаліях він здійснюється у спотвореній формі: пікети, паління покришок біля будівель судів, зрив судових засідань тощо.

 

 Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко висловила сподівання, що судова реформа буде на користь суспільству. Також вона зазначила, що роль адмін’юстиції важко переоцінити, зокрема, у спорах щодо звільнення суддів та притягнення їх до відповідальності.

 

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков відзначив, що поважає високий професіоналізм суддів адміністративних судів. Він також звернув увагу, що судді адміністративних судів правильно реагують на пресинг політиків-популістів і окремих представників громадськості, серед яких багато не лише щирих патріотів, але й відвертих циників, які захищають власні бізнес-інтереси.

 

Участь у даному заході прийняв також суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Сергій Гебеш.