flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги представників засобів масової інформації

12 вересня 2018, 14:18

Пам’ятка для представників ЗМІ щодо особливостей висвітлення судового розгляду справ у залі судового засідання

 

 Порядок взаємодії суду із засобами масової інформації та забезпечення доступу до публічної інформації суду.        

       Перш за все, слід зауважити на вимоги частини 6 статті 129 Конституції України, статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та статті 10 Кодексу адміністративного судочинства України, які передбачають, що розгляд справ у судах відбувається гласно і відкрито, крім випадків, установлених законом.

       Нагадаємо, що про дату, час і місце проведення відкритого судового засідання у Закарпатському окружному адміністративному суді можна дізнатися на офіційному веб-сайті суду: https://adm.zk.court.gov.ua/sud0770/.

       Згідно з вимогами Кодексу адміністративного судочинства України, розгляд справ в адміністративних судах проводиться відкрито, крім випадків, визначених цим Кодексом (ч. 1 ст. 10 КАС України).

       Будь-яка особа має право бути присутньою у відкритому судовому засіданні. Від особи, яка бажає бути присутньою у судовому засіданні, забороняється вимагати будь-які документи, крім документа, що посвідчує особу (ч. 2 ст. 10 КАС України).

       Особи, які бажають бути присутніми у судовому засіданні, допускаються до зали судового засідання до початку судового засідання та під час перерви (ч. 3 ст. 10 КАС України).

       Суд може видалити із зали судового засідання осіб, які перешкоджають веденню судового засідання, здійсненню прав або виконанню обов’язків учасників судового процесу або судді, порушують порядок в залі судового засідання (ч. 4 ст. 10 КАС України).

       Суд під час розгляду справи в судовому засіданні здійснює повне фіксування його перебігу за допомогою відео- та (або) звукозаписувального технічного засобу, крім випадків, визначених цим Кодексом. Порядок такого фіксування встановлюється цим Кодексом (ч. 13 ст. 10 КАС України).

 

Здійснення фотозйомки, відеозапису та трансляція судового засідання при розгляді господарської справи.

 

      Особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом (ч. 5 ст. 10 КАС України).

      Частиною 4 статті 11 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» встановлено, що особи, присутні в залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, встановлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду.

      Якщо всі учасники справи беруть участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, здійснюється транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет в обов’язковому порядку (ч. 6 ст. 10 КАС України).

      Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання і здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав (ч. 7 ст. 10 КАС України).

      Для транслювання судового засідання по радіо і телебаченню представникам ЗМІ потрібно звернутися із обґрунтованим клопотанням до головуючого судді у справі.

      Трансляція в залі судового засідання до надання судом відповідного дозволу не дозволяється!

      Використання систем відеоконференц-зв’язку та транслювання перебігу судового засідання в мережі Інтернет у закритому судовому засіданні не допускається (ч. 11 ст. 10 КАС України).

 

Особливості фото- і відеозйомки у приміщенні суду, де знаходяться відвідувачі в очікуванні інших судових засідань.

 

      Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру (ч. 1 ст. 307 Цивільного кодексу України).

      Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою (ч. 2 ст. 307 Цивільного кодексу України).

      Знімання фізичної особи на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, в тому числі таємне, без згоди особи може бути проведене лише у випадках, встановлених законом (ч. 3 ст. 307 Цивільного кодексу України).

 

Представники ЗМІ, присутні у залі судового засідання, мають дотримуватися визначених законодавством загальних правил поведінки в залі судового засідання (ст. 198 КАС України):

  • вставати при вході до зали судового засідання суддів та при їх виході,
  • заслуховувати рішення суду стоячи,
  • дотримуватися тиші,
  • беззаперечно виконувати розпорядження головуючого,
  • додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку,
  • утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну неповагу до суду або встановлених у суді правил.

 

      Також слід зазначити, що представникам ЗМІ, присутнім на судовому засіданні (якщо вони не є стороною у справі) законодавством не надано права задавати питання суддям або сторонам у справі в ході судового засідання.

      За прояв неповаги до суду винні особи притягуються до відповідальності, встановленої законом  (ст. 198 КАС України, ст. 185³ КУпАП).