flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд зобов’язав Міністерство юстиції України розглянути скаргу на дії державних реєстраторів.

13 лютого 2019, 10:15

Закарпатський окружний адміністративний суд  розглянув та задовольнив позов фізичної особи  до Міністерства юстиції України, яким визнав протиправним та скасував наказ згаданого міністерства про відмову  у задоволенні скарги    на дії державних реєстраторів з приводу проведених реєстраційних дій, а також зобов’язав міністерство розглянути цю  скаргу.

Відмову у задоволенні  скарги позивачки Міністерство юстиції України мотивувало тим, що  скаржницею  до скарги додані , не засвідчені в установленому порядку, копії документів, які підтверджують факт порушення її прав .

Дослідивши всі матеріали справи,  суд зробив висновок, що  стаття 34 частина 5 Закону України  "Про державну реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань" передбачає право, а не обов’язок, скаржника до поданої ним скарги додавати засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт порушення її прав. У випадку, якщо скаржником до поданої ним скарги додані документи, не засвідчені в установленому порядку , чи взагалі не додані, то це означає, що такі документи  у нього відсутні, а відтак відповідний орган повинен розглянути скаргу як таку, що подана без додатків до неї.

Також суд звернув увагу відповідача на те, що у разі, коли встановлено порушення вимог закону щодо документів, що долучаються до скарги,   суб’єкт розгляду скарги на підставі висновку комісії приймає мотивоване рішення про відмову у розгляді, а не про відмову у задоволенні, скарги без розгляду її по суті у формі наказу.

За таких обставин суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, які необхідно задовольнити.

 

З текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 807/2034/17.