flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право чорнобильця на пільгову пенсію із зниженням пенсійного віку

22 лютого 2019, 11:43

      Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув та задовольнив позов пенсіонера до Перечинського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області про визнання  протиправними дій  щодо відмови у призначенні пенсії,  скасування рішення   та  зобов'язання призначити пенсію із зниженням пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" з моменту досягнення ним відповідного віку.

      Свою відмову у призначенні пенсії Пенсійний фонд мотивував відсутністю у позивача довідки за формою № 122 або інших первинних документів, у яких зазначено періоди роботи, населені пункти чи об'єкт, де особою виконувались роботи з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

     Розглядаючи справу суд встановив, що   законодавством України передбачений  перелік документів, що підтверджують участь особи у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який не обмежується лише довідкою за формою № 122. Навпаки, такий факт може бути підтверджений іншими  первинними документами.

     Також суд дійшов висновку, що єдиним документом, що підтверджує статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, учасника ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та надає право користування пільгами, наданими законом, зокрема призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку, є посвідчення "Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" або "Потерпілий від Чорнобильської катастрофи". Довідки про період роботи (служби) у зоні відчуження, про евакуацію тощо є лише підставами для визначення порядку статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

     Оскільки під час розгляду справи  по суті підтверджено факт участі позивача у ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, а надані ним до заяви про призначення пенсії документи є належними доказами, тому суд визнав  протиправним рішення про відмову у призначенні пенсії та зобов’язав Пенсійний фонд призначити таку пенсію.

 

     З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 0740/1070/18.