flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд визнав протиправною відмову Пенсійного фонду призначити чорнобильцю пільгову пенсію

08 квітня 2019, 12:23

    Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив повністю  позов пенсіонера до управління Пенсійного фонду України Закарпатської області та визнав неправомірними дії Хустського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Закарпатської області щодо відмови громадянину Б. у призначенні пенсії із зниженням пенсійного віку у  відповідності до статті 54, 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зобов’язав  призначити  пенсію за віком із зменшенням пенсійного віку з моменту звернення із заявою про призначення пенсії.

     Приводом для звернення позивача до суду стада відмова Пенсійного фонду призначити пенсію за віком на пільгових умовах у зв’язку з сумнівами щодо законності видачі посвідчення та довідки, на підставі якої він  отримав посвідчення 2  категорії учасника ліквідації аварії на  ЧАЕС,  оскільки первинними документами не підтверджено його перебування  у зоні відчуження.

    Дослідивши  матеріали справи, заслухавши представників сторін, суд дійшов висновку, що  в ході судового розгляду справи підтверджено факт участі позивача у ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС, а документи, надані ним до заяви про призначення пенсії, є належними доказами на підтвердження відомостей, на підставі яких здійснюється таке призначення.

   Також судом зазначено, що єдиним документом, який підтверджує статус потерпілого від Чорнобильської катастрофи, учасника ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС та надає право користування пільгами, зокрема призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку,  є посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» або «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи». Довідки про період роботи (служби) у зоні відчуження тощо є лише підставами для визначення в установленому порядку статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або потерпілих від Чорнобильської катастрофи.

   Окрім цього суд зауважив, що посвідчення позивача про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС недійсним не визнавалось, та такий його статус не оскаржується.

   Відтак, суд дійшов висновку, що  позивач має право на призначення пенсії на пільгових умовах зі зниженням пенсійного віку  відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

   З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 807/345/18.