flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля

10 квітня 2019, 16:52

      Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув та повністю задовольнив позов громадян до Середнянської селищної ради Ужгородського району про  визнання протиправним та скасування рішення 18 сесії Середнянської селищної ради VI скликання від 01.08.2013 р. "Про затвердження внесених змін до детального плану території", яким вирішено побудувати сміттєпереробнне підприємство у безпосередній близькості до населених пунктів.

   Позивачі свій позов мотивують тим, що про будівництво на підставі вищезгаданого рішення Середнянської селищної ради Ужгородського району сміттєпереробного об’єкту дізналися лише з початком ТОВ  будівельних робіт поблизу  села Руські Комарівці. Вони вважають, що таке рішення прийнято з порушенням закону, оскільки ним затверджено зміни до містобудівної документації, які не були прийняті, а в проведених громадських слуханнях не була забезпечена реальна участь громадськості.  Також вони стверджують про порушення органом місцевого самоврядування прав позивачів як жителів сіл, що безпосередньо прилягають до майбутнього сміттєпереробного об’єкту, на безпечне для життя і здоров’я довкілля.

    Під час  розгляду даної адміністративної справи судом встановлено, що первісний Детальний план території, до якого в подальшому рішенням Середнянської селищної ради від 01.08.2013 р. були внесені зміни, затверджений у встановленому законом порядку не був, а тому суд дійшов висновку, що вищезазначене рішення  прийняте з порушенням, встановленої законодавством, послідовності.

    Суд також зазначив, що за результатами проведених громадських слухань у 2012 році громадськість було проінформовано про наміри розмістити на вказаній території саме сміттєпереробний об’єкт без полігону твердих побутових відходів, а надалі, у зв’язку з  коригуванням детального плану території цього об’єкту, внесені зміни в частині використання об’єкту і  для захоронення побутових відходів в обсязі 40% шляхом закопування у котловани.

    Однак, в опублікованому в газеті «Закарпатська правда» оголошенні жодних відомостей щодо зміни характеру діяльності сміттєпереробного об’єкту з метою належного інформування громадськості та забезпечення їх реальної участі в обговоренні проекту зазначено не було. Тому суд робить висновок, що уповноваженим органом не було дотримано встановленої процедури інформування громадськості в частині повноти оприлюднених відомостей.

    З огляду на встановлені обставини справи  суд дійшов висновку, що оскаржене рішення прийняте з порушенням законодавчих вимог, а тому підлягає скасуванню.

    З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 0740/885/18.