flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До юрисдикції адміністративних судів належать спори, пов’язані з перерахунком розміру компенсаційних виплат – ВП ВС

17 квітня 2019, 15:36

    Спори, пов’язані з перерахунком розміру компенсаційних виплат – грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, підлягають розгляду відповідно до правил Кодексу адміністративного судочинства України судами адміністративної юрисдикції як такі, що є публічно-правовими за своєю правовою природою.

     Скаржник звернувся до суду з позовом, який мотивував тим, що є інвалідом ІІ групи трудового каліцтва і відповідно до висновку МСЕК потребує пересування автомобілем. Статтею 42 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228 передбачено право на грошову компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування у розмірі 29 % прожиткового мінімуму на одну особу, яка втратила працездатність. Він вважає протиправними дії Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Кіровоградській області по розрахунку такої компенсації відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 28 жовтня 2013 року та просить провести перерахунок розміру страхових виплат з корегуванням у зв’язку зі зростанням цін на споживчі товари і послуги в порядку, встановленому ст. 34 Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці», і встановити судовий контроль за виконанням рішення у справі.

    Положення Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначають правові, фінансові та організаційні засади загальнообов’язкового державного соціального страхування, зокрема й компетенцію Фонду соціального страхування України та його робочих органів. Фонд зобов’язаний забезпечувати фінансування та виплачувати матеріальне забезпечення, страхові виплати і надавати соціальні послуги, передбачені цим Законом. За наявності медичних показань для одержання автомобіля і наявності або відсутності протипоказань до керування ним Фонд забезпечує потерпілого автомобілем безоплатно чи на пільгових умовах, організовує та оплачує навчання водінню автомобіля, а також виплачує компенсацію на бензин (пальне), ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування в порядку та на умовах, що визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що у відносинах, пов’язаних із виплатою страхувальником у передбачених законодавством випадках компенсаційних виплат відповідно до Порядку виплати грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228, органи Фонду соціального страхування України не виступають на рівних засадах з іншими учасниками відповідних відносин, а здійснюють владні управлінські функції, спрямовані на забезпечення державних гарантій реалізації застрахованими особами своїх прав.

  З повним текстом постанови Великої Палати Верховного Суду від 28 листопада 2018 року у справі № 405/5366/17 (провадження № 11-876апп18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/78215405.

 

За повідомленням прес-служби Верховного Суду