flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив право учасника АТО на отримання земельної ділянки

03 травня 2019, 10:05

     Закарпатський окружний адміністративний суд задовольнив позов громадянина Ю. до Головного управління Держгеокадастру в Закарпатській області , яким  визнав протиправними дії  відповідача щодо відмови у наданні позивачу дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність на території Брідської сільської ради Іршавського району Закарпатської області за межами населеного пункту для ведення особистого селянського господарства площею 2,00 га  і зобов’язав повторно розглянути клопотання  про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення  зазначеної земельної ділянки у власність заявника.

     Приводом для звернення до суду стала відмова Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області атовцю у задоволенні його клопотання про  надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність з підстав, передбачених Постановою КМУ від 07.06.2017 р. № 413, зокрема, оскільки не було долучено копію документа, що посвідчує безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, підтвердження перебування безпосередньо в районах антитерористичної операції, а надано тільки посвідчення учасника бойових дій.

     Розглянувши справу, суд зазначив, що  виключна підстава для відмови у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою встановлена статтею 118 частиною 7 Земельного Кодексу  України, який  має за своєю правовою природою вищу юридичну силу у порівнянні з нормами інших підзаконних нормативно-правових актів, тому при прийнятті рішення стосовно надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність відповідачу слід керуватися положеннями Земельного кодексу, а не Постановою КМУ від 07.06.2017 р. № 413. З цієї причини  посилання відповідача  на зазначену Постанову КМУ як на підставу для відмови позивачу у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою є неправомірним.

     Також суд зауважив, що Законом  України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"  особам, які є учасниками бойових дій,  передбачено  першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва,

     До того ж суд дійшов висновку, що ГУ Держгеокадастру у Закарпатській області не доведено правомірності відмови позивачу у наданні дозволу на розроблення проекту землеустрою, а тому позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

      З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/1472/18.