flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив громадянина від протиправного стягнення коштів із заробітної плати.

16 травня 2019, 11:37

Закарпатський окружний адміністративний суд розглянув позов до Свалявського районного відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області, яким визнав протиправними та скасував постанови про відкриття виконавчого провадження та про звернення стягнення з ФОП  на користь Головного управління ДФС у Закарпатській області заборгованість у розмірі 17670 грн. на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника.

До суду заявник звернувся із позовом після того, як Свалявський РВ ДВС проігнорував заяву громадянина про винесення постанови закінчення виконавчого провадження стосовно нього, про існування якого йому повідомили за місцем роботи, оскільки він не є фізичною-особою підприємцем, а отже не може бути  боржником по даній постанові.

Розглянувши подані сторонами документи та матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив, що  відповідно до Витягу з ЄДР станом на 13.02.2019 року записів по ФОП за  прізвищем позивача в ЄДР не знайдено. Отже, державний виконавець не скористався своїм правом звернення з відповідним запитом до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, не перевірив наявність записів у такому щодо ФОП позивача, що слугувало передчасному винесенню постанови про відкриття виконавчого провадження замість повернення такого стягувачу.

Оскільки відповідачем також не надано суду доказу доказів направлення позивачу копії постанови про відкриття виконавчого провадження  рекомендованим листом з повідомленням про вручення, як це передбачено законом, суд дійшов висновку, що відкриття виконавчого провадження відбулося з порушенням вимог законодавства, а тому така постанова є протиправною та такою, що підлягає скасуванню.

 Через те, що відкриття виконавчого провадження відбулося з порушенням вимог законодавства, суд вважає всі подальші рішення державного виконавця  протиправними, зокрема, постанову  про звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника .

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/245/19.