flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Закарпатський окружний адміністративний суд 11 років захищає права людини у її відносинах з владою.

05 липня 2019, 09:56

6 липня 2019 року виповнюється 14 років з дня прийняття Кодексу адміністративного судочинства України , який набув чинності 1 вересня 2005 року.

Саме цей документ став поштовхом для початку діяльності адміністративних судів і розвитку системи адміністративного судочинства України.

Відповідно до цього Кодексу завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            і зловживань  з боку влади.

Виконувати це завдання Закарпатський окружний адміністративний суд , який створений 1 січня 2005 року відповідно до Указу Президента України від 16 листопада 2004 року,  почав 5 травня 2008 року, відколи здійснює свою процесуальну діяльність.

                                                                                                                     

 На той час у суді було лише чотири судді – Шешеня Олексій Миколайович, Андрійцьо Василь Дмитрович (перший голова суду),  Рейті Сергій Іванович та Гаврилко Сергій Євгенович, які гідно впоралися з усіма труднощами . Сьогодні ж у суді  працюють 12 суддів та 49 працівників апарату суду.

За весь період роботи Закарпатським окружним адміністративним судом розглянуто майже 45 тис. адміністративних справ різних категорій, серед яких, зокрема, про захист трудових прав громадян (поновлення на роботі), про визнання протиправними дій та зобов’язання вчинити певні дії чиновників Пенсійного фонду, фіскальних  органів, Держпраці, Держгеокадастру, справи , пов’язані з виборчим процесом у державі тощо.

Також Закарпатський окружний адміністративний суд демонструє політику відкритості  громадськості та ЗМІ: на офіційному сайті суду та сторінці у «Facebook» суд інформує суспільство про прийняті судові рішення,  свою діяльність та події, які  відбуваються  в установі.