flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси співвласника багатоквартирного будинку

03 березня 2020, 09:59

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав  протиправними та скасував накази Управління містобудування та архітектури Ужгородської міської ради "Про затвердження містобудівних умов", яким затверджені містобудівні умови на реконструкцію квартири з надбудовою мансардного поверху в межах існуючих фундаментів з виведенням в окреме будинковолодіння в багатоквартирному будинку в м. Ужгороді.

Приводом для звернення позивача до суду стало прийняття відповідачем рішення про надання дозволу сусіду заявника зробити реконструкцію та прибудову до своєї квартири без згоди на це інших співвласників будинку і з порушенням санітарно-гігієнічних норм, що суперечить  законним інтересам мешканців.

 Суд встановив, що з метою здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду за зверненням позивача Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Закарпатській області  здійснило перевірку законності оскаржуваного рішення у сфері містобудівної  діяльності та виявила порушення містобудівного законодавства, про що було складено акт та припис.  Також   було прийнято рішення про зупинення відповідних містобудівних умов та обмежень, яке було надіслано Управлінню ДАБК виконкому Ужгородської міської ради.

Під час позапланової перевірки  було встановлено невиконання припису, тому головним інспектором будівельного нагляду Закарпатської області  було складено протокол про накладення  адміністративного стягнення та  прийнято рішення  про скасування  дії містобудівних умов та обмежень.

Водночас суд зауважив, що відповідач при видачі містобудівних умов не враховував   вимоги Закону України  "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Зважаючи на зазначене, суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог та наявність  підстав щодо їх задоволення .

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень, справа № 260/1499/18.