flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд захистив інтереси дитини, батьками якої є особи без громадянства

19 травня 2020, 10:44

Закарпатський окружний адміністративний суд визнав протиправною відмову Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради в наданні допомоги при народженні дитини та  зобов'язав  призначити та виплатити таку допомогу  заявниці.

Приводом  для звернення позивачки до суду стала відмова Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Мукачівської міської ради виплатити допомогу при народження дитини у зв’язку з тим, що подана нею – особою без громадянства, довідка про звернення за захистом в Україні не дає право на отримання державної допомоги . Для цього, на думку відповідача,  необхідно надати посвідчення на постійне проживання в Україні або посвідчення біженця чи особи, яка потребує додаткового  або тимчасового захисту в Україні .

Суд зазначив, що допомога при народженні дитини за своєю природою є допомогою самій дитині, а не її батькам.

 Суд встановив, що згідно Свідоцтва про народження  дитина, батьками якої є особи без громадянства, народилася у 2018 році на території України – в місті Мукачево.

Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, а також особи, яких визнано в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають право на державну допомогу нарівні з громадянами України на умовах, передбачених цим Законом, іншими законами або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Суд зауважив, що на дитину, яка народилася на території України, поширюються норми, передбачені Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами, які визначають права та свободи дітей, при цьому допомога, яка призначається, вважається власністю дитини.

З  текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/1496/19.